keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Pakolainen, Leena Kaartinen

Leena Kaartinen
PAKOLAINEN
118 s. Perussanoma 2010

Minä olin koditon…

Lentolippu Romaniaan pois pakkasten alta! Se oli suomalainen viranomaispäätös taannoin. Joistakin kerjäläisistä päästiin hetkeksi. Mutta köyhiä, vainottuja ja pakolaisia riittää, niin kaukana kuin kourallinen keskellämmekin.

Leena Kaartinen, monitoiminen lääkäri-kirjailija, on tuottanut yhdeksännen teoksensa. Pakolaisessa on paljon tuttua hänen värikästä elämäänsä ja työtään kirjojen ja kirjeiden kautta seuranneille. Sotauutisissa monesti välähtäneet maisemat: taivaita hipovat huiput, jylhät laaksot, pölyiset kylät ja kaupungit piirtyvät silmien eteen. Joskus tohtori pääsee laskettelemaan lumisia rinteitä, joskus jää muiden kanssa jumiin lumivyöryjen tukkiessa tien. Kärsimystä, itkua, verta on maa niellyt paljon.

Koskettavinta on lukea vuorten takaisista pienistä ihmisistä. Kuvauksen kohde on nyt hasaraheimon mies, Jumalanlahja, joka lopulta päätyy perheineen pakolaiseksi Saksaan. Kirja kattaa usean vuosikymmenen, sivuilla solahtavat ohi Neuvostoliiton miehitysvuodet, heimopäälliköiden valtataistelut, talebanit, aina uudet valtaan pyrkijät – ja myös kristillistä rakkauden sanomaa maassa sanoin ja teoin vastuksista huolimatta välittävät. Perheen pakolaisuus Euroopassa jää vähemmälle käsittelylle.

Afganistanista on viime vuosina kirjoitettu useita maailmanmenestysromaaneja. Samanlainen lukukokemus kuin esimerkiksi Khaled Hosseinin Tuhat loistavaa aurinkoa ei Kaartisen kirja ole.
Mutta tarkoitukselliseen dramatisoimiseen tekijä ei ole pyrkinytkään. Pakolainen kertoo arjesta, jossa on myös hyviä hetkiä, tulevaisuuteen suuntautumista ja toivoa.

Perussanoma on viime aikoina julkaissut kirjaperheitä, triploja eli kolmikkoja toisilleen läheisistä aiheista. Pakolaisen seuraksi on tulossa Vainottu sekä Muukalainen. Kaikki kolme ihmisryhmää ovat Raamatun mukaan erityisen lähellä Jumalan sydäntä.

Reijo Huuskonen
Arvostelu julkaistu Elämään-lehdessä 2/2011

Tilaa kirja Perussanoman verkkokaupasta ilman toimituskuluja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti