maanantai 11. huhtikuuta 2011

Lopunajat, Antti Laato

Antti Laato
LOPUNAJAT
71 s. Perussanoma 2010

Jo nyt – ei vielä!

Lopunaikakirjojen meri on rannaton. Uusia opuksia maailmamme kohtalosta ja viimeisistä ajoista ilmestyy tuhkatiheään. Se kertoo siitä, että tulevaisuus kiehtoo ja pelottaa.

On lämmittävää lukea, miten liberaalieksegetiikan tulokset ja väitteet tunteva professori Antti Laato alleviivaa Raamatun luotettavuutta, sisäistä yhtenäisyyttä ja oikein ymmärrettyä itseään korjaavuutta – vaikeita, hämäriltä tuntuvia kohtia valaistaan kirkkaammilla.

Itselleni oli oivaltavaa huomata, miten runsaasti merkittävää profeetallista ilmoitusta sisältää Vanhan testamentin Hesekielin kirja. Siellä kuten muuallakin Raamatussa on kerroksittaista ilmoitusta: kirjoittajan omaan aikaan, lähitulevaisuuteen, Messiaan aikaan ja vielä aikojen loppuun viittaavaa aineistoa. Raamatun äärellä on jäätävä ja tyydyttävä jännitteeseen: jo nyt – ei vielä.

Se, missä konservatiivinen lukija jää miettimään kirjoittajan perusteita, on Danielin kirjan ajoitus 160-luvulle eKr. Askarruttamaan jää, onko profeettakirjassa kysymys läpikäytyjen historian vaiheiden kuvaamisesta vai ennalta nähdystä profetiasta. Toinen lopunajan kirjojen kuuma teema on Ilmestyskirjan ilmoittaman tuhatvuotisen valtakunnan luonne ja historiallisuus. Laato pitäytyy luterilaisen ortodoksian mukaisessa tulkinnassa, mutta esimerkiksi Raimo Mäkelän kirjassa Tuhatvuotinen valtakunta esitetään sitä poikkeava luterilais-pietistinen näkemys.

Tästä asiasta kuten ei muistakaan lopunajan ilmoituksen yksityiskohdista ole syytä lähteä tekemään kristittyjä erottavaa aitaa. Jo Justinos Martyyri kirjoitti 160 jKr, että kristityt ovat kahta mieltä tuhatvuotisen valtakunnan selittämisestä ja molempien näkemysten edustajat ovat hurskaita kristittyjä.

Antti Laadon kirjaa kannattaa tutkia Raamattu kädessä. Se avaa lopunajan opuksiin väsyneellekin uutta. Elämme nyt jo – Jeesuksen taivaaseen astumisen jälkeen - raamatullista lopun aikaa.

Reijo Huuskonen
Arvostelu julkaistu Elämään-lehdessä 4/2011

Tilaa kirja Perussanoman verkkokaupasta ilman toimituskuluja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti