keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Luominen, Anna Norrback

Anna Norrback
LUOMINEN
142 s. Perussanoma 2010

…ja Jumala loi ihmiselle kiireen?

Monimutkaisista asioista selkeästi kirjoittaminen on taitolaji. Kristillinen historia tuntee lukemattomia hienoja teologisia teoksia, joiden olisi suonut päätyvän tavallisen rivilukijankin käsiin. Usein niiden koukeroinen kieli kuitenkin estää niitä saamasta ansaitsemaansa yleisöä.

Selvitystä maailman synnystä ja siitä Raamatussa kerrottua ei varmasti ole helppoa puristaa tiiviiseen ja yleistajuiseen muotoon. Vanhan testamentin eksegetiikan tohtori Anna Norrback on kuitenkin onnistunut kirjoittamaan riittävän perusteellisen, rönsyjä välttelevän yleisteoksen luomisesta Raamatussa.

Jos ihan tarkkoja ollaan, Tätä on kristinusko –sarjan teos kertoo juutalaisten, kristittyjen ja Raamatun luomisteemojen lisäksi myös muiden uskontojen muinaisista luomiskäsityksistä. Roomalaisilla, kreikkalaisilla, babylonialaisilla ja egyptiläisillä oli kaikilla oma käsityksensä siitä, mistä kaikki lähti.

Kun pureudutaan Raamatun luomisteemoihin, nousee ilmeisen, 1. Mooseksen kirjan  1.luvun luomiskertomuksen lisäksi monta muutakin kohtaa, joissa Jumalan luomistyöhön viitataan. Vaikka luomisopetus ei kuulunut Jeesuksen ja apostolien opetuksen keskiöön, epäsuorasti Jumalasta kaiken alullepanijana kerrotaan jatkuvasti. Esimerkiksi vuorisaarnan viittaukset kedon kukkiin ja lintuihin Jumalan huolenpidon vertauskuvina antavat vihiä myös Jumalan tarkoituksista luomisessa.

Norrback viljelee pitkin teostaan kiinnostavia kysymyksiä, jotka yhdistävät vanhat tekstit nykypäivään. Hän painottaa usein sitä, ettei Jumala luonut ihmistä olemaan kiireinen, hätäinen ja antamaan työlleen kaikkea. Päinvastoin, Jeesus kehottaa Norrbackin mukaan ihmistä vuorisaarnassa ”ottamaan rennosti”. Kirkkaasti tulee esille myös se, että ihmisen luontoa tuhoava vaikutus on Jumalan luomistyön vastaista.

Luominen kuuluu Tätä on kristinusko -sarjaan, jossa kerrotaan yleistajuisesti kristinuskon alkutaipaleesta tutkimuksen valossa. Norrbackin teos ja sarjan muutkin kirjat ovat fyysiseltä painoltaan keveitä ja mukavan kokoisia. Ne sopivat hienosti vaikka matkalukemiseksi ja uskon tiedollisista asioista vastikään kiinnostuneen käteen.

Janne Könönen
Arvostelu julkaistu Elämään-lehdessä 1/2011

Tilaa kirja Perussanoman verkkokaupasta ilman toimituskuluja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti