keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Sodat Raamatussa, Olof Edsinger

Olof Edsinger
SODAT RAAMATUSSA
160 s. Perussanoma 2010

Herra Sebaot – sotajoukkojen Jumala

”Tääll on sota, kilvoitus, vaiva ja työ…” Tätä vanhaa virttä veisatessamme mielessä on yleensä hengellinen taistelu, kilvoittelu. Se onkin kuin sodankäyntiä, vihollisia löytyy niin ulkopuolelta kuin omasta povesta. Mutta sota on myös hyvin kouriintuntuvaa, veristä todellisuutta sekä Raamatussa että nykymaailmassa.

Perussanoman Raamattukirjasto täydentyy varsin tarpeellisella teemakirjalla, kun ruotsalainen teologi Olof Edsinger pohtii sotia Raamatussa. Varsinkin Vanhassa testamentissa tapetaan ja haavoitetaan, ryöstetään ja raiskataan tavan takaa. Antaapa Jumala itse usein käskyn käydä sotaa, hävittää ja raunioittaa. Yksi Jumalan nimistä on Sebaot, joka voidaan suomentaa sotajoukkojen Jumalaksi.

Edsinger on EFS:n eli sikäläisen herätysliikejärjestön pääsihteeri. Hän haluaa johtaa kirjassaan lukijan pintaa syvemmälle. Ei ole syytä repiä Raamatusta – kuten joskus tapahtuu – vaikeasti tulkittavia asioita, vaan pyrittävä ymmärtämään ne osana Jumalan meille antamaa ilmoitusta. Raamattu selittää itse itseään, ja hämärämmät kohdat avautuvat kirkkaampien valossa.

Kirjoittaja käy läpi kaikki oleelliset sotaa ja väkivaltaa sivuavat Raamatun kohdat niin Vanhasta kuin Uudesta testamentista. Erityinen kompastus monelle Raamatun äärellä ovat Israelin valloitussodat Egyptistä paluun jälkeen. Miksi Jumala käskee tuhota Luvatun maan kaupungit maan tasalle ja tappaa myös asukkaat, säästämättä naisia ja lapsia?

Edsinger asettaa nämä hävitykset siihen Jumalan kokonaissuunnitelmaan, jossa valitun kansan tuli käydä uuteen alkuun aivan kuin puhtaalta pöydältä. Jumalan pyhyys vaatii aina rangaistusta synnistä, ja sota on yksi Jumalan keino toteuttaa tuomionsa. Iljettävän epäjumalanpalveluksen - jossa prostituutio ja jopa lapsiuhrit olivat tavanomaisia - tarttuminen tuli ehkäistä ennakolta.

Vanhassa testamentissa Jumalan omaisuuskansa tarvitsi siis eloon jäädäkseen oman maan maantieteellisine rajoineen. Uudessa testamentissa Jumalan pelastussuunnitelma avautuu kaikkia koskevaksi, ja samalla näkökulma sotaan ja väkivaltaan muuttuu. Jeesuksen sovitustyö oli sitä, että hän ”voittaa kärsimällä, on Hengen miekka hällä”. Seurakunnallakin on vain hengelliset aseet, laki ja evankeliumi.

Raamatun sotakuvaukset on lupa soveltaa hengelliseen taisteluun. Ne antavat syvyyttä ymmärryksellemme henkivaltojen todellisuudesta. Edsinger näkee vahvan yhteyden Vanhan testamentin sotakuvausten sekä lopun ajan Jumalan ja Saatanan välisen taistelun välillä. Oikeus tulee kerran voittamaan.

Kirjan kansi on otos Dorén jylhästä kivipiirroksesta. Turhan vaalea teksti sisällä ja iäkkäämmälle liian pieni kirjasinkoko erityisesti alaviitteissä hankaloittavat hieman lukemista.

Reijo Huuskonen
Arvostelu julkaistu Elämään-lehdessä 3/2011

Tilaa kirja Perussanoman verkkokaupasta ilman toimituskuluja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti