tiistai 14. helmikuuta 2012

Erkki Jokinen: Muukalainen, arvostelu Elämään-lehdessä 12/2011

Reijo Huuskonen arvosteli Elämään-lehteen Erkki Jokisen kirjan Muukalainen.

Olen vieras, muukalainen päällä maan…

Erkki Jokisen Muukalainen on lukuelämys. Sitä osasi jo odottaa; valittiinhan Idänkohtaus vuoden 2005 kristilliseksi kirjaksi. Inkerin kirkon työssä ja Helsingin venäjänkielisen työn pastorina toiminut, ja nyt Suomen Raamattuopistolla maahan muuttaneiden kanssa paljon tekemisissä olevan pastorin sydän sykkii muukalaisille, jollainen hän itsekin kokee olevansa.

Kirja avaa alkupuolellaan väylän vierauteen ja muukalaisuuteen Raamatussa. Todella: alkaen paratiisista karkottamisesta kristityn isänmaan ikävään, kodin kaipuuseen teema läpäisee Vanhan ja Uuden testamentin. Toisena pääjuonteena on suomalainen muukalaisuus, erityisesti 1900-luvun siirtolaisuus länteen ja itään. Kolmanneksi lukija pääsee kirjoittajan kanssa pohtimaan ikuisuuden evakkoutta, kutsua muukalaisuuteen, sitä mitä on elää maailmassa, mutta ei maailmasta.

Kirjaa ei voi lukea kuin romaania, nopeasti. Usein tulee vastaan ajatuksellisia oivalluksia, kielellisiä helmiä, joita tekee mieli käännellä valossa. Jokisen tyyli on jäljittelemätöntä, persoonallista. Ehkä joiltakin osin kirjan tekstiä olisi voinut tiivistää.

Pitkin matkaa tekijä ottaa kantaa suomalaiseen kirkolliseen elämänmenoon, jossa tämän puoleisuus, ajallisuus on pitkälle peittänyt terveen muukalaisuuden, Kristuksen seuraamisen ”ulkopuolelle leirin”.  Fundamentalismista on tullut uuden vuosituhannen toisinajattelun kaininmerkki, vierauden stigma.

Lopuksi yksi helmi: Kristityn kansalaisuus on muukalainen, hänen passissaan ei lue FIN vaan MUUK… Muukalaisuus on Jumalan sormenjälki jokaisessa hänen luomassaan ihmisessä.

REIJO HUUSKONEN

Kurkkaa kirjan sisään Perussanoman verkkokaupassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti