perjantai 10. tammikuuta 2014

Alister McGrath, C.S.Lewis. Elämä. Perussanoma 2013. s.542. Arvio 4,5/5

Aarre Lewis-faneilleTätä kirjaa kannatti odottaa. Aikamme huomattavimpiin kuuluva teologi on kirjoittanut elämäkerran 1900-luvun merkittävimpiin kristinuskon puolustajiin kuuluvasta kirjailijasta. Alister Mc Grathin kirja tuo mielenkiintoista uutta tietoa mm. C.S. Lewisin kääntymisestä ateismista kristityksi, Tolkienin ja Lewisin välisistä suhteista ja Narnia-sarjan taustoista. Kirjoittaja ei kaihda myöskään hankalia aiheita, kuten Lewisin erikoisia naissuhteita.

McGrathin mukaan Lewisin apologiassa on kysymys järjen ja mielikuvituksen kiintoisasta vuorovaikutuksesta. ”Kristuksen tarina on yksinkertaisesti tosi myytti: myytti, joka vaikuttaa samalla kuin muutkin, mutta sillä valtavalla erolla, että se todella tapahtui.”
McGrathin pikkutarkka analyysi voi pitkästyttää joitakin lukijoita, mutta Lewis-faneille kirja on aarre. Se saa kaivamaan esiin Lewisin omat kirjat, hänet maailmanmaineeseen nostaneen Paholaisen kirjeopiston, maailman parhaaksi lastenkirjaksi joskus valitun Velhon ja leijonan ja USA:ssa toistuvasti 1900-luvun vaikutusvaltaisimmaksi uskonnolliseksi kirjaksi valitun Tätä on kristinusko.

Timo Junkkaala elämään lehdessä.

Tilaa kirja perussanoman verkkokaupasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti